Ei of havermout als ontbijt?

De consumptie van twee eieren als ontbijt leidt tot een toename van carotenoïden en choline in het bloedplasma, maar niet tot een verhoging van de TMAO-concentratie. De concentratie van TMAO (trimethylamine N-oxide) neemt toe na consumptie van carnitine en lecithine (eieren) en leidt tot een veranderd cholesterolmetabolisme. Een verhoogde TMAO-concentratie is in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Aan de crossoverstudie namen vijftig gezonde mannen en vrouwen deel. De deelnemers aten gedurende een maand twee eieren of een pakje havermout als ontbijt met een tussenperiode van drie weken. Na beide interventieperiodes werden bloedmonsters geanalyseerd.

De consumptie van eieren leidde tot een significante toename van zowel het HDL- als LDL-cholesterolgehalte. Tevens nam de concentratie van apolipoproteïnen toe. Deze complexen bestaan uit eiwitten, vetten (cholesterol) en triglyceriden. Hoewel de inname van luteïne en zeaxanthine bij beide interventies gelijk was, namen de bloedconcentraties van deze carotenoïden significant toe na consumptie van de eieren. De inname en plasmaconcentratie van choline was eveneens significant hoger na consumptie van de eieren ten opzichte van de havermout. Er werd geen verschil gezien tussen beide maaltijden voor wat betreft de TMAO-concentratie.

Dagelijkse consumptie van eieren leidt tot een toename van choline en carotenoïden in het bloedplasma zonder dat dit gepaard gaat met een mogelijk nadelige stijging van de TMAO-concentratie.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

4

Gratis artikelen

Abonnement | Login