Eierdooiers goed voor ogen (en HDL-cholesterol)

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De consumptie van eierdooiers heeft een remmend effect op de ontwikkeling van leeftijdgebonden maculaire degeneratie (LMD). In een Amerikaans studie is aangetoond dat het tot een verhoging van de concentratie maculair pigment leidt. Depigmentatie van de macula is een voor LMD kenmerkend proces waardoor het scherpe zien steeds verder wordt aangetast.
Het onderzoek betrof ouderen met een verlaagde concentratie maculair pigment en die onder behandeling met cholesterolverlagende medicatie stonden. In een eerste periode van 5 weken kregen ze dagelijks 2 eierdooiers per dag door hun eten verwerkt. Dit werd, na een rustperiode van 4 weken waarin geen enkel ei werd gegeten, vervolgd met een tweede periode van 5 weken met dagelijks 4 eierdooiers.
Oogonderzoek toonde aan dat het eten van eidooiers tot een verhoogde concentratie maculair pigment leidde. Dit effect bleek sterker naarmate de bij aanvang gemeten concentratie pigment lager was. Vier eidooiers per dag betekende een tot wel 50% gestegen concentratie. Ook van 2 eierdooiers per dag werden gunstige effecten op de maculaire pigmentatie gezien, hetzij minder groot.
De consumptie van 2 en 4 eierdooiers per dag gingen met een respectievelijk 16 en 24% gestegen bloedspiegel voor luteïne en een respectievelijk 36 en 82% gestegen bloedspiegel voor zeaxanthine gepaard. Daarnaast werd van zowel 2 als 4 eierdooiers per dag een gunstig effect op de bloedspiegel voor HDL-cholesterol gezien (5% stijging) terwijl de concentraties LDL-cholesterol onveranderd bleven.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen