Eierschaalmembraan bij artrose

Een gepatenteerd supplement gemaakt van de membranen (vliezen) uit eierschalen vermindert klachten bij personen met artrose.

Er namen 44 personen met artrose in de knie en/of heup deel aan de studie. Ze kregen gedurende acht weken dagelijks een supplement met 500 mg eierschaalmembranen. Het supplement bevat een hoge concentratie van eiwitten, een kleine hoeveelheid glucosamine (tot 1% van het drooggewicht), chondroïtinesulfaat (tot 1%), hyaluronzuur (tot 2%) en collageen (tot 5%). Na tien, dertig en zestig dagen kregen de deelnemers een vragenlijst voorgelegd waarmee de ernst van de klachten werd vastgesteld.

Na tien dagen werd een significante verbetering gezien van 9% tot 18% op zeven van de negen items waarmee pijnklachten werden gescoord. Het betrof onder andere het vermogen om klachtenvrij uit een stoel op te staan of in- en uit een auto te stappen. Na dertig en zestig dagen werd op alle negen pijnitems een verbetering gezien van 22% tot 36%, alsook een vermindering van stijfheid van gemiddeld 28%. Bij 75% van de proefpersonen was na zestig dagen een matige tot significante verbetering zichtbaar van de klachten. Er werden geen bijwerkingen gemeld.

Toepassing van het gepatenteerde eierschaalsupplement kan effectief klachten van artrose waaronder pijn verminderen. In vervolgstudies moet het effect van dit supplement verder worden onderzocht.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login