Eiwitinname verhoogt spiermassa

Een adequate eiwitinname op oudere leeftijd kan de spiermassa en spierkracht op peil houden van zowel mannen als vrouwen.

Dr. Shivani Sahni en collega’s van Harvard Medical School analyseerden de gegevens van een studie met 1166 mannen en 1509 vrouwen, gemiddelde leeftijd 59 jaar. Gemeten werden de eiwitinname in grammen per dag, de beenspiermassa en de spiersterkte van de vierhoofdige dijbeenspier (of quadriceps).

Sahni vond dat personen met een hogere inname van totaal eiwit, dus uit dierlijke en plantaardige bron, een betere spiermassa en spierkracht hadden in de dijbeenspier. Maar dierlijke en plantaardige eiwitten bleken verschillende effecten te hebben, ervan uitgaande dat deze bevindingen niet vertroebeld werden door onbekende variabelen. Een hogere inname van dierlijk eiwit was verbonden met meer beenspiermassa. Een hogere inname van plantaardig eiwit was daarentegen geassocieerd met een sterkere quadriceps.

Sahni en collega’s concluderen dat de handhaving van een voldoende eiwitinname met het ouder worden kan helpen om de spiermassa en de spierkracht te behouden.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+