Eiwitpreparaten van afvalproducten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het project APROPOS, gefinancierd door de Europese Unie, heeft tot doel om hoogwaardige eiwitpreparaten te ontwikkelen uit visafval en koolzaad. Momenteel wordt er al visafval en geperst koolzaad door fabrikanten verwerkt, maar dit is voornamelijk bestemd voor diervoeding en voor de productie van energie.

Aan het drie jaar durende project werken verschillende internationale wetenschappers mee. Doel is om hoogwaardige producten te ontwikkelen die geschikt zijn voor humane consumptie. Met de groeiende economie is er een verhoogde behoefte aan eiwitten, maar het ontbreekt aan voldoende vee om in deze behoefte te voorzien. Om deze reden zoekt het team naar andere en plantaardige eiwitbronnen die als alternatief kunnen dienen.

Het project richt zich bovendien op lokale markten. Voorbeeld hiervan is de verwerking van bijvangst van de visindustrie in Oeganda, Kenia en Tanzania. Het team is momenteel bezig met de verwerking van deze bijvangst tot voedingssupplementen bestemd voor de Afrikaanse markt. Meer dan 90% van de Afrikanen in deze landen heeft een te lage inname van eiwitten, terwijl tot 75% van de eiwitten uit de visbijvangst verloren gaat met het productieproces.

Tenslotte ontwikkelt het onderzoeksteam nieuwe technologieën waarmee de effectiviteit en duurzaamheid van de eiwitextractie kan worden verbeterd. Voor koolzaad heeft het team reeds een nieuwe extractiemethode ontwikkeld die gebaseerd is op enzymatische hydrolyse. Hiermee kan 50% van de eiwitten uit het zaad worden gehaald. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.