Eiwitsuppletie met krachttraining voor spierkracht

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Eiwitsuppletie leidt tot een toename van de spiermassa en spierkracht. Dit blijkt uit een meta-analyse van onderzoekers van de NUTRIM School in Maastricht en de Wageningen Universiteit.

In de meta-analyse werd het effect van eiwitsuppletie bij zowel jongere als oudere personen onderzocht tijdens een krachttrainingsprogramma van minimaal 6 weken. Er werden hiertoe 22 studies geïncludeerd met een totaal van 680 proefpersonen. Gemiddeld bedroeg de proteïnedosis 42 gram per dag. In de meeste gevallen betrof het wei- en melkeiwitten.

In vergelijking met het gebruik van placebo’s leidde eiwitsuppletie tot een significante toename van de vetvrije massa en de beenspierkracht bij zowel jongere als oudere deelnemers. Bij de jongeren werd tevens een toename van de diameters van snelle (type I) spiervezels en langzame (type II) vezels gezien met respectievelijk 45% en 54%.

Dit is de eerste meta-analyse waarin het effect van proteïnesuppletie op de spiermassa werd onderzocht. Hoewel eerdere studies tegenstrijdige resultaten lieten zien, blijkt uit de meta-analyse dat eiwitsuppletie in combinatie met een krachttrainingsprogramma wel degelijk zinvol is om de spiermassa- en kracht te vergroten. Mogelijk kan eiwitsuppletie het verlies aan spiermassa met het ouder worden verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen