Eiwitten, thee en koffie tegen heupfractuur

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van thee, koffie en vooral eiwitten beschermt oudere vrouwen tegen een heupfractuur. 

In de UK Women's Cohort Study werd het effect van verschillende voedingsmiddelen op het risico van heupfracturen onderzocht. In de studie werden meer dan 26.000 vrouwen gedurende 22 jaar gevolgd. Bij aanvang van het onderzoek waren de vrouwen in een leeftijd van 35 tot 69 jaar. De vrouwen vulden in de periode van 1995 tot 1998 een uitgebreide voedingsvragenlijst in. 

Tijdens de volgperiode waren 822 vrouwen die een heup braken. Na correctie voor beïnvloedende factoren bleek dat iedere extra kop koffie of thee per dag de kans op een heupfractuur met 4% verlaagde. Een toename van de eiwitinname met 25 gram per dag werd in verband gebracht met een significant lager risico op een heupfractuur met 14%. 

De BMI bleek van invloed op het verband tussen levensmiddelen en heupfracturen. Zo hadden vrouwen met ondergewicht (BMI<20 kg/m2) significant baat bij een hogere inname van onder andere calcium, zuivelproducten en melk via de voeding. Bij vrouwen met een normaal gewicht of overgewicht was het risico op een heupfractuur echter niet lager bij consumptie van deze levensmiddelen. Ook hadden vrouwen met een te laag lichaamsgewicht meer baat bij een verhoging van de eiwitinname. Iedere 25 gram extra eiwitten per dag verlaagde de kans op een heupbreuk met maar liefst 45%. 

De resultaten laten zien dat de consumptie van sommige voedingsmiddelen en nutriënten effectief is bij de preventie van heupfracturen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen