Elektro-acupunctuur mogelijk bij brandend maagzuur

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Elektro-acupunctuur vermindert significant het aantal relaxaties van de kringspier tussen de slokdarm en de maag. Dit is de conclusie van onderzoekers van de University of Adelaide in Australië. Mogelijk dat dit zuurbranden tegengaat.
Brandend maagzuur wordt veroorzaakt door een te grote relaxatie van de oesofagussfincter, waardoor maagzuur in de slokdarm kan komen. Elektrische stimulering van het Neiguan acupunctuurpunt vermindert deze relaxatie. Dit punt bevindt zich aan de binnenkant van de pols, drie vingers onder de polsplooi. In de Chinese geneeskunde wordt dit punt gebruikt voor het behandelen van verschillende maagproblemen. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij veertien gezonde vrijwilligers. Het punt op de pols en een placebopunt op de heup werden in willekeurige volgorde op dezelfde dag behandeld met elektro-acupunctuur.
De stimulatie van het Neiguanpunt verminderde het aantal relaxaties significant met ongeveer 40%, van zes per uur naar drieëneenhalf per uur. In een volgend onderzoek willen de onderzoekers nagaan of deze methode ook daadwerkelijk zuurbranden na het eten kan tegengaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.