Emulgatoren: oorzaak obesitasepidemie?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het wijdverbreide gebruik van emulgatoren in levensmiddelen zou wel eens kunnen bijdragen aan de toename van obesitas, het metabool syndroom en andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen. Emulgatoren worden aan levensmiddelen toegevoegd om stoffen te mengen die normaliter niet of moeilijk mengbaar zijn.

Het experiment - gepubliceerd in het tijdschrift Nature - werd uitgevoerd bij muizen. Er werden twee veelgebruikte emulgatoren - polysorbaat 80 en carboxymethylcellulose - in lage concentraties toegediend aan de muizen. Gezonde muizen ontwikkelden onder invloed van de emulgatoren laaggradige ontstekingen in de darm en vervolgens obesitas of het metabool syndroom. Muizen met een verhoogd risico van darmontstekingen kregen na toediening van de emulgatoren colitis ulcerosa, een chronische darmontsteking. De emulgatoren lijken de darmflora te verstoren en ontstekingsreacties te bevorderen met obesitas en het metabool syndroom tot gevolg.

De resultaten van de studie suggereren dat een verstoring van de darmflora onder invloed van emulgatoren ten grondslag kan liggen aan metabole stoornissen. De wetenschappers willen het effect van emulgatoren ook in een humane studie onderzoeken. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen