Enterale onverzadigde vetzuren goed voor longen

Bij patiënten met het acute respiratory distress syndrome (ARDS) die enteraal een voeding kregen met daarin eicosapentaeenzuur (EPA) en gammalinoleenzuur (GLA), verminderde het aantal ontstekingsindicatoren en daarmee de doorlaatbaarheid van de longblaasjes. Dit is de conclusie van onderzoekers van de Ohio State University.
In een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie kregen 43 patiënten met acute long- en ademhalingsproblemen enterale voeding met daarin sardinenolie met EPA en borageolie met GLA in een verhouduing van bijna 1 op 1.
Aan het begin van de studie werden de longen gespoeld zodat longvloeistof werd verkregen die ontstekingsindicatoren uit de longen bevatte. Deze spoeling werd op dag vier en dag zeven herhaald.
De stoffen die gemeten werden, waren het totaal eiwit, ceruloplasmine, transferrine, de witte bloedcellen, IL-8, IL-6, TNF-alfa en leukotrieen B4. Tevens werd de zuurstofverzadiging van het bloed gemeten.
Het bleek dat de patiënten die de voeding met de vetzuren hadden gekregen, een lichte tot duidelijke afname hadden in de ontstekingsindicatoren in vergelijking met de patiënten in de controlegroep. Alleen het IL-6 daalde in beide groepen evenveel. Op dag vier werden verbeteringen in de zuurstofverzadiging van het bloed gezien bij de patiënten met de onverzadigde vetzuren.
Berekeningen lieten verder zien dat er een duidelijk verband was tussen de ontstekingsindicatoren en de doorlaatbaarheid van de longblaasjes naar de bloedvaatjes.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login