Erfelijke aanleg en suppletie beschermen tegen astma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Astmatische kinderen met het GTSM1 nul-genotype bleken minder bestand tegen de schadelijke werking van ozon op de luchtwegen en hebben meer voordeel bij suppletie met antioxidanten. Deze conclusie trokken wetenschappers na onderzoek onder 158 astmatische kinderen in Mexico City.
In een eerder onderzoek had het onderzoeksteam al vastgesteld dat vitamine C- en E-suppletie bij deze groep kinderen met matige tot ernstige astma effectiever waren tegen de ozon uit de lucht dan een placebo.
Nu hebben ze de erfelijke aanleg van de kinderen in het onderzoek betrokken, namelijk vastgesteld welke variant van het GSTM1-gen elk kind bezat. Dit gen is betrokken bij oxidatieve stress. Gemeten werd bovendien de longfunctie (FEF(25-75)) bij de kinderen.
De kinderen die het nul-genotype bezaten en een placebo hadden gekregen, lieten een significant slechtere longfunctie zien als gevolg van de ozon in vergelijking met de andere kinderen. Bij de kinderen, die wel het GSTM1-gen bezaten, was dit niet het geval. De antioxidanten waren het effectiefst bij de kinderen met het nul-genotype.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.