Essentiële vetzuren en antioxidanten bij blessures van pezen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De Deense sportfysiotherapeut Sören Mavrogenis, die ooit het Deense Olympische team begeleidde, stelt dat de peesblessures goed zijn te behandelen met een combinatie van antioxidanten en vetzuursupplementen.
Mavrogenis voerde een placebogecontroleerde, dubbelblinde studie uit bij 40 recreatieve sporters die last hadden van uiteenlopende peesblessures aan schouder (12 personen), elleboog en knie. De helft van de sporters kreeg placebo en de andere helft vitamine A (750 mcg), vitamine C (90 mg), vitamine E (15 mg) selenium (100 mcg), vitamine B6 (2 mg), zink (15 mg) en visoliecapsules (met EPA 372 mg, DHA 260 mg) en borageoliecapsules met daarin gammalinoleenzuur (GLA: 670 mg). In beide groepen werd de behandeling gecombineerd met 16 ultrasound-behandelingen.
Bij 99% van de sporters in de suppletiegroep werd na 30 dagen een gemiddelde afname van de pijn geregistreerd en bij 31% van de controlegroep. Het verschil tussen beide groepen was significant. In de eerste groep was de pijn met ongeveer de helft verminderd en in de controlegroep met ongeveer 20%. Er werden geen bijwerkingen gerapporteerd. De onderzoekers zijn van mening dat deze studie een vervolg verdient om hun resultaten te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen