Faagtherapie alternatief voor antibiotica

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vanaf 1945 werd penicilline, gevolgd door een groot aantal nieuw ontwikkelde antibiotica wereldwijd toegepast ter bestrijding van bacteriële infecties. Al spoedig na de introductie kwamen gevallen van overgevoeligheid en resistentie voor. Berucht is inmiddels het herhaaldelijk voorkomen van meervoudig resistente bacteriën in ziekenhuizen.
Sinds 1921 worden in Georgië en Polen successen gemeld van het gebruik van bacteriofagen of bacteriespecifieke virussen in de behandeling van hardnekkige wondinfecties. In Europa en de Verenigde Staten kwam het nooit tot algemene toepassing. Sinds kort herleeft de belangstelling voor deze faagtherapie. Aan de Universiteit van Warwick in Groot-Brittannië onderzoekt dr. Nicholas Mann de mogelijkheden van bacteriofagen ter behandeling van methicilline-resistente Staphylococcus aureus wondinfecties.
De bacteriofagen doden specifiek de beoogde bacteriën en laten andere micro-organismen ongemoeid. Vervolgstudies naar andere moeilijk onder controle te krijgen bacteriële infecties zoals die met Pseudomonas aeruginosa, vancomycine-resistente Enterococcen en E.coli 0157, zijn reeds door Mann gepland.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen