Farmacokinetiek vitamine C-infusie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Intraveneuze toediening van vitamine C is veilig, zo blijkt uit een studie naar de farmacokinetiek van de vitamine. 

Aan het onderzoek namen 21 gezonde proefpersonen deel, alsook 12 personen met kanker. De gezonde proefpersonen kregen intraveneus vitamine C toegediend in een dosis variërend van 1 tot 100 gram. Deelnemers met kanker kregen een dosis van 25 tot 100 gram. Voor en gedurende 24 uur na het infuus werden bloed- en urinemonsters geanalyseerd. 

Bij beide groepen deelnemers werd vanaf een dosis van 75 gram per tijdseenheid een constante hoeveelheid vitamine C uit het lichaam geëlimineerd (‘eerste orde kinetiek’). Vitamine C werd voornamelijk via de urine uitgescheiden. De gemiddelde totale vitamine C uitscheiding via de urine gedurende 24 uur bij alle dosissen was lager bij kankerpatiënten (89% van de dosis) dan bij gezonde deelnemers met een suppletiedosis van 100 gram (99% van de dosis). In beide groepen werd bij 100 gram een plateau bereikt van de maximale vitamine C-concentratie in het bloed (Cmax). Daarentegen werd alleen in de gezonde groep een plateau bereikt van de oppervlakte onder de concentratietijdcurve (AUC). Er werden geen significante bijwerkingen gezien. De maximaal getolereerde dosis (MTD) werd dus niet bereikt.

Intraveneuze toediening van vitamine C in een dosis tot 100 gram is veilig en gaat niet gepaard met nadelige fysiologische veranderingen in het lichaam of bijwerkingen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen