Fastfoodontbijt slecht voor hart

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek toont aan dat een fastfoodontbijt, rijk aan koolhydraten en vetten, de vrije radicalenproductie verhoogt, alsook de ontstekingsfactor C-reactief proteïne (CRP). Deze factoren verhogen het risico van beroertes en hartaanvallen.
Aan het onderzoek deden zeventien gezonde volwassenen mee. Allen hadden een normaal gewicht. Negen van de deelnemers kregen een fastfoodontbijt dat 900 Kcal (81 g koolhydraten, 51 gram vet en 32 gram eiwit) bevat. Dit bestond onder anderen uit een Egg McMuffin en een Sausage McMuffin. De andere acht deelnemers kregen alleen 300 ml water als ontbijt. Er werden zowel voor de maaltijd of het water, als één, twee en drie uur hierna bloedmonsters genomen.
De vrije radicalenproductie steeg aanzienlijk na inname van het fastfoodontbijt. Dit zelfde gold voor het CRP. Dit bleef uren na de maaltijd nog waarneembaar. Het waterontbijt liet geen veranderingen zien.
De gevonden reacties kunnen leiden tot een chronische ontsteking in de bloedvaten. Dit is een belangrijk facet bij het ontstaan van atherosclerose. Volgens de onderzoekers komen de gevonden reacties niet door het aantal calorieën, maar door het soort voeding dat is gegeten. Eenzelfde hoeveelheid energie aan groenten, fruit en vezelrijke producten hoeft niet tot deze reacties te leiden. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat suiker en vet tot meer ontstekingsreacties leiden dan eiwitten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.