Fecale transplantatie: capsules óók effectief

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Orale toediening van faeces (ontlasting) met behulp van capsules is even effectief bij de bestrijding van een infectie met Clostridium difficile als invasieve methoden.

Aan de studie namen twintig patiënten met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar deel die minimaal driemaal een onbehandelbare infectie met de bacterie C. difficile doormaakten of tweemaal opgenomen waren geweest in verband met de infectie. De patiënten kregen op twee opeenvolgende dagen vijftien capsules met gevriesdroogde bacteriën uit de ontlasting van gezonde donoren. Ze werden gedurende zes maanden gevolgd.

Bij veertien patiënten (70%) verdwenen de diarreeklachten na een eenmalige behandeling met de faecescapsules. De overige zes patiënten kregen opnieuw dezelfde behandeling, waarna bij nog eens vier personen de diarreeklachten verdwenen. Ook was er na drie dagen een significante afname van de darmperistaltiek en nam de zelfgerapporteerde mate van gezondheid significant toe. Suppletie met de capsules leidde niet tot ernstige bijwerkingen. 

Volgens de onderzoekers komen de behaalde resultaten met de gevriesdroogde bacteriën in capsulevorm overeen met de resultaten die behaald worden met invasieve procedures waarbij fecale transplantatie wordt gedaan met behulp van een colonscoop, maagsonde of klysma. Orale toediening van faeces brengt echter minder risico’s met zich mee.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen