Filtering medicijnresten mogelijk

Wetenschappers van het Koninklijk Insituut voor Technologie in Stockholm hebben een distillatiemethode ontwikkeld waarmee medicijnresten uit afvalwater gefilterd kunnen worden.

Het systeem is uniek in zijn soort omdat het in staat is op grote schaal water te filteren zonder dat het water hierbij verhit hoeft te worden. Het bestaat uit een dun, hydrofobisch membraan dat gemaakt is van materiaal vergelijkbaar met Goretex. Het water slaat via een luchtspleet neer op een koude achtergrond. Medicijnresten blijven aan de voorkant van het membraan en worden zodoende gescheiden van het water.

Het systeem werd getest met afvalwater waarin het medicijn oxazepam (Valium) aanwezig was in een concentratie van 282 nanogram per liter. Zonder filtering bleef deze concentratie nagenoeg gelijk. Het distillatiesysteem kon het medicijn filteren tot een niveau van 2 nanogram per liter.

In een eerdere studie werd het schadelijke effect van oxazepam op het ecosysteem aangetoond. In de Zweedse ‘Fyris River’ zijn lage concentratie oxazepam aanwezig in het water. De rivierbaars bevat echter concentraties die zesmaal hoger liggen. De vis vertoont onder invloed van het medicijn agressiever en risicovoller gedrag en is hierdoor een makkelijker prooi voor roofvissen zoals snoek. De medicijnresten blijken bovendien een verstorende invloed te hebben op het ecosysteem door een toe- of afname van de algengroei.

De onderzoekers zijn in staat met de distillatiemethode nagenoeg alle medicijnen voor 100% te filteren uit het water. Alleen het antidepressivum sertraline kan nog niet volledig worden gefilterd.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+