Flavanonen en flavonolen tegen kanker strottenhoofd

Uit onderzoek blijkt dat een hogere inname van flavanonen en flavonolen het risico van laryngale kanker mogelijk verlaagt.
De studie betrof 460 patiënten met kanker aan het strottenhoofd en 1088 controlepersonen die in het ziekenhuis waren opgenomen voor acute aandoeningen. De inname van de verschillende soorten flavonoïden werd vastgesteld met behulp van vragenlijsten betreffende het voedingspatroon.
Het bleek dat de 20% deelnemers met de hoogste inname van flavan-3-olen een 36% verlaagde kans hadden op laryngale kanker vergeleken met de 20% deelnemers met de laagste inname. Op dezelfde wijze hielden de hoogste innames van flavanonen, flavonolen en totale flavanoïden verband met respectievelijk 40%, 68% en 40% verlaagde risico\’s van laryngale kanker vergeleken met de laagste innames. Echter, alleen de verlagende effecten van flavanonen en flavonolen op het risico van laryngale kanker waren significant. Flavanonen worden gevonden in citrusvruchten, flavonolen meer algemeen in fruit.
De verkregen resultaten waren gecorrigeerd voor storende factoren als socio-demografische kenmerken, leefstijlfactoren, roken, alcoholconsumptie en energieinname.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+