Flavonoïden: voeding van de toekomst?

Voeding rijk aan flavonoïden, belangrijke antioxidanten in groenten en fruit, kan gewichtstoename voorkomen en lijkt de ‘voeding van de toekomst’.

Er werden gegevens gebruikt van drie grote studies: de Health Professionals Follow-up Study (HPFS), Nurses’ Health Study (NHS) en Nurses’ Health Study II (NHS II). In totaal betrof het meer dan 124.000 proefpersonen die gedurende 24 jaar werden gevolgd. Aan de hand van voedingsvragenlijsten werd de inname van verschillende soorten flavonoïden geschat. In de periode van 1986 tot 2011 registreerden de deelnemers iedere vier jaar hun lichaamsgewicht.

Een hoge inname van diverse soorten flavonoïden ging gepaard met minder gewichtstoename en een beter behoud van een gezond lichaamsgewicht. De bevinding werd niet beïnvloed door andere leefstijlfactoren zoals lichamelijke activiteiten. Vooral een hoge inname van het type anthocyaninen, flavonoïde polymeren en flavonolen kon gewichtstoename voorkomen. Deze plantenstoffen zijn onder andere aanwezig in druiven, bessen, frambozen, rode wijn, rode uien, thee en broccoli.

De resultaten laten zien dat gezonde voeding rijk aan flavonoïden kan helpen voorkomen dat het lichaamsgewicht toeneemt met het ouder worden. Het blijkt dus niet per se noodzakelijk om een streng dieet te volgen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+