Foliumzuur beschermt tegen colorectale kanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Italiaanse onderzoekers vonden dat een hoge foliumzuurinname de kans op dikke darm- en endeldarmkanker verkleint. Deze kans wordt nog kleiner als de inname van foliumzuur gepaard gaat met een hoge inname van methionine en weinig alcohol.
Het team van dr. Carlo La Vecchia van het Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri in Milaan deed onderzoek bij 1.953 kankerpatiënten en 4.154 gezonde proefpersonen. Het onderzoek had de opzet van een multicenter case-control studie.
Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen die behoorden tot de hoogste 20% wat betreft foliumzuurinname, 28% minder kans hadden om colorectale kanker te krijgen. De kans op deze vorm van kanker nam met 14% af per 100 microgram ingenomen foliumzuur. Dit gold voor zowel mannen als vrouwen. Deze inverse relatie tussen foliumzuur en darmkanker was sterker voor rectaalkanker dan voor dikke darmkanker. De kansen hierop namen respectievelijk met 41% en 19% af voor de proefpersonen die behoren tot de bovenste 20% wat betreft foliumzuurinname. De onderzoekers vonden voorts een lagere kans (35%) op darmkanker bij de proefpersonen die behoorden tot de hoogste 33% wat betreft alcoholconsumptie. De onderzoekers vonden geen relatie tussen methionine en darmkanker. De proefpersonen die weinig alcohol consumeerden maar veel foliumzuur en methionine binnenkregen, hadden 83% minder kans om darmkanker te krijgen dan mensen die veel alcohol dronken en weinig foliumzuur en methionine binnenkregen. Het aminozuur methionine wordt vooral gevonden in vlees, vis, bonen en eieren.
De onderzoekers concluderen dat foliumzuur een beschermende rol heeft bij kanker in de dikke darm en endeldarm.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen