Foliumzuur bij medicijn metformine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het medicijn metformine zorgt voor een lichte stijging van het homocysteïnegehalte, zo blijkt uit een studie. Daarnaast versterkt suppletie met foliumzuur het positieve effect van metformine op het endotheelweefsel.
Aan de studie namen 50 vrouwen met PCOS deel. De vrouwen hadden geen cardiovasculaire aandoeningen. Ze werden in twee groepen ingedeeld met een gelijke verdeling van leeftijd en BMI. De vrouwen in de behandelgroep werden gedurende zes weken behandeld met 1700 mg metformine in combinatie met 400 mcg foliumzuur. De vrouwen in de andere groep kregen metformine en een placebo toegediend. In het bloed werd de concentratie homocysteïne, foliumzuur en vitamine B12 bepaald. Daarnaast werden in de halsslagaders diverse parameters bepaald om inzicht te krijgen in de diameter, de dilatatie en de doorbloeding.
Uit de resultaten bleek dat de vrouwen in de placebogroep na zes weken een significant hoger homocysteïnegehalte hadden ten opzichte van zowel het begin van de studie als de behandelgroep. Daarnaast had suppletie met foliumzuur een gunstig effect op de parameters van de halsslagaders.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen