Foliumzuur bij vader beïnvloedt zwangerschapsduur

Een adequate inname van foliumzuur door de vader vóór de conceptie is geassocieerd met een langere zwangerschapsduur.

In de periode van 2007 tot 2017 werden 108 koppels gevolgd die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen met behulp van hun eigen geslachtscellen. Tijdens de volgperiode resulteerde dit in 113 zwangerschappen. Middels een vragenlijst werd de inname van foliumzuur door zowel de moeder als vader geschat.

Een verhoging van de foliumzuurinname door de vader met 400 mcg per dag ging gepaard met een zwangerschapsduur die gemiddeld 2,6 dagen langer was. Dit was onafhankelijk van de foliumzuurinname van de aanstaande moeder. Het maakte hierbij niet uit of foliumzuur via de voeding of een supplement werd verkregen. De inname van foliumzuur door de moeder was niet geassocieerd met de zwangerschapsduur. Ook werd geen relatie gezien tussen de foliumzuurinname en het geboortegewicht.

De resultaten suggereren dat de voedingstoestand van de vader vóór de conceptie invloed heeft op de zwangerschap en daarmee de gezondheid van het nageslacht. Dit gegeven pleit voor een integrale preconceptiezorg waarbij ook de vader betrokken wordt.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login