Foliumzuur effectief bij verhoogd arsenicum

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wereldwijd staan meer dan 100 miljoen mensen chronisch bloot aan arsenicum met te hoge arsenicumbloedspiegels tot gevolg. Uit Amerikaans onderzoek aan de Columbia University in New York blijkt dat suppletie met foliumzuur hierin verbetering brengt. Foliumzuur is nodig om arsenicum via methylering om te zetten in mono- en dimethylarsenicumzuren (MMA’s en DMA’s). Dit vergemakkelijkt de uitscheiding ervan met de urine.
De studie werd uitgevoerd met 130 aan arsenicum blootgestelde volwassenen in Bangladesh met een lage foliumzuurstatus (9 nmol/l of lager). In willekeurige groepen verdeeld kregen zij gedurende 12 weken dagelijks ofwel 400 mcg foliumzuur ofwel een placebo.
Aan het einde van de suppletieperiode was de concentratie MMA’s in de suppletiegroep gedaald met 22,4% tegen een daling van slechts 1,24% in de placebogroep. De concentratie DMA’s veranderde in beide groepen niet. De verklaring hiervoor kan worden gevonden in de snelle uitscheiding van deze stoffen met de urine. Deze uitscheiding van DMA’s met de urine was in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep wél verhoogd. Aan het einde van de suppletieperiode was de concentratie totaal arsenicum in het bloed van de foliumzuurgroep gedaald met 13,63% tegenover 2,49% in de placebogroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen