Foliumzuur en alcohol verminderen kans op eierstokkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat voeding rijk aan foliumzuur het risico van eierstokkanker significant verminderde bij vrouwen die ook alcohol dronken. Er was een zwak verband wanneer naar alle vrouwen werd gekeken.
Eerder onderzoek heeft al laten zien dat foliumzuur beschermde tegen borst- en colorectale kanker. Dat ook het risico van kanker in de eierstok kan worden verminderd door foliumzuurrijke voeding is nieuw.
Bij aanvang van het onderzoek waren 60.000 vrouwen tussen 38 en 76 jaar allen vrij van kanker. In 2003 hadden 266 vrouwen eierstokkanker ontwikkeld. De vrouwen die met hun voeding dagelijks meer dan 204 microgram foliumzuur binnenkregen, hadden 33% minder kans op eierstokkanker dan de vrouwen die dagelijks minder dan 155 microgram van de B-vitamine consumeerden. Dit voordeel was sterk afhankelijk van de alcoholconsumptie. Vrouwen uit de groep met de hoogste foliumzuurinname die hiernaast tenminste twee alcoholconsumpties per dag dronken, hadden een verminderd risico van 74%. Wanneer er geen alcohol werd gedronken, was het voordeel bijna te verwaarlozen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.