Foliumzuur en antioxidanten bij hoog homocysteïne

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Foliumzuur verlaagt homocysteïnespiegels significant, antioxidanten hebben hier geen invloed op. Dit is de conclusie van een Tsjechisch onderzoek onder 100 personen.
De deelnemers hadden allen een homocysteïnespiegel van meer dan 15 micromol/l. Zij werden in vier gelijke groepen verdeeld en gedurende twee maanden behandeld. Groep I kreeg dagelijks 5 mg foliumzuur. Groep II kreeg een combinatie van antioxidanten, bestaande uit 447 IE vitamine E, 24 mg bètacaroteen, 200 mg vitamine C, 600 mg troxerutine en 50 mcg selenium. Groep III kreeg een combinatie van foliumzuur en de antioxidanten en groep IV kreeg niets. Gekeken werd naar homocysteïnespiegels en oxidatieve stress voor aanvang, na twee maanden behandelen en nog drie maanden later.
Foliumzuur verlaagde significant de homocysteïnespiegels, de antioxidanten hadden hier geen invloed op. Foliumzuur en de antioxidanten hadden beide wel een licht positief effect op de oxidatieve stress. De hoeveelheid glutathion in de rode bloedcellen nam toe en de lipidenperoxidatie nam iets af. De combinatie van foliumzuur met de antioxidanten gaf geen versterking van de effecten. Wel werd het foliumzuur, na dat de suppletie was gestopt, langzamer afgebroken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.