Foliumzuur en homocysteïne en risico cardiovasculaire gebeurtenis

Een lage concentratie foliumzuur en een matig verhoogde concentratie homocysteïne in het bloed zijn onafhankelijke voorspellende factoren ten aanzien van het optreden van een cardiovasculaire gebeurtenis na een acuut coronairsyndroom.
Dit bleek uit een studie met 155 patiënten die na het optreden van een acuut coronairsyndroom gedurende gemiddeld 13,4 maanden werden gevolgd. In deze periode lieten patiënten met een lage concentratie foliumzuur in het bloed een significant hoger risico van cardiovasculair overlijden zien. De kans op overleving zonder het optreden van een cardiovasculaire gebeurtenis was voor deze groep significant kleiner.
Patiënten met een hoge concentratie homocysteïne in het bloed lieten eveneens een significant kleinere kans op overleving zonder het optreden van een cardiovasculaire gebeurtenis zien.
Een lage foliumzuurspiegel hield verband met een meer dan 8 maal verhoogd risico van cardiovasculair overlijden. Een hoge concentratie homocysteïne in het bloed hield verband met een meer dan 2 maal verhoogd risico van het optreden van een ernstige cardiovasculaire gebeurtenis.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+