Foliumzuur en vitamine B12 bij ouderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge foliumzuurinname veroorzaakt mogelijk mentale achteruitgang bij ouderen. Tot deze verrassende conclusie kwamen Amerikaanse onderzoekers uit Chicago.
Het onderzoek was uitgevoerd bij 3718 inwoners van Chicago van 65 jaar en ouder. Het onderzoek liep van 1993 tot 2002. Het mentaal functioneren werd gemeten aan het begin, na drie en na zes jaar. Inname van foliumzuur en vitamine B12 werd bepaald aan de hand van voedselvragenlijsten.
De mentale achteruitgang was bij de 20% met de hoogste foliumzuurinname (gemiddelde 742 mcg per dag) meer dan twee keer zo groot als bij de 20% met de laagste inname (gemiddeld 186 mcg per dag). Het verschil was significant. Ook bij degenen die meer dan 400 mcg foliumzuur per dag binnenkregen uit voeding of door supplementen werd een snellere mentale achteruitgang waargenomen. Met een hoge vitamine B12-inname werd bij de oudste deelnemers een langzamere achteruitgang gezien.
Een verklaring voor de gevonden resultaten werd niet gegeven. Mogelijk wordt door hoge foliumzuurspiegels een tekort aan vitamine B12 gemaskeerd. De onderzoekers roepen op tot verder onderzoek.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.