Foliumzuur met methotrexaat bij artritis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Methotrexaat is een veel gebruikt medicijn om de symptomen van reumatoïde artritis te verlichten, de weefselschade te verminderen en de levensverwachting te verlengen. Echter 30% van de mensen die dit medicijn gebruiken, haken vroegtijdig af wegens de bijwerkingen, zoals maagproblemen, een verminderde leverfunctie of omdat het onvoldoende werkt. Onderzoek toont aan dat wanneer naast methotrexaat ook foliumzuur wordt gebruikt, het gemakkelijker is om het medicijn te blijven slikken.
Voor dit onderzoek, dat is uitgevoerd in het Medisch Spectrum Twente in Enschede, werden van 1022 patiënten met reumatoïde artritis die met methotrexaat werden behandeld, de patiëntgegevens geanalyseerd. Na vijf jaar nam 64% van de patiënten het medicijn nog. Na negen jaar was dit 50%.
De patiënten die naast het methotrexaat ook foliumzuur hadden gebruikt, stopten minder snel met methotrexaat. Meer dan twee keer zoveel patiënten die foliumzuur slikten, gebruikten het methotrexaat na vijf jaar nog steeds.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen