Foliumzuur tegen toxische effecten lood

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere foliumzuurspiegel vermindert de negatieve effecten op het cognitief functioneren als gevolg van de blootstelling aan lood via voedsel.
Dit bleek uit een studie die werd uitgevoerd onder 877 kinderen op de Filippijnen. De kinderen hadden leeftijden van 6 maanden tot 5 jaar. Verschillende cognitieve testen werden uitgevoerd en bloedmonsters werden geanalyseerd.
Uit de resultaten bleek dat de toxische effecten van lood op het cognitief functioneren groter waren dan uit eerder onderzoek naar voren kwam. Daarbij bleek het negatieve effect van lood voor de kinderen van 6 maanden tot 3 jaar sterker te zijn dan voor de kinderen van 3 tot 5 jaar. Ook bleek dat naarmate de concentratie lood in het bloed hoger was de concentraties foliumzuur en hemoglobine lager waren. Daarnaast zwakte een hogere foliumzuurspiegel de toxische effecten van lood op de cognitieve functie af.
De bevindingen suggereren dat de kinderen die een tekort aan ijzer en foliumzuur hebben, vatbaarder zijn voor de negatieve cognitieve effecten als gevolg van lood. Geconcludeerd wordt dat suppletie met foliumzuur mogelijk enige bescherming biedt ten aanzien van de blootstelling aan lood.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.