Foliumzuur tegen zwangerschapsvergiftiging

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Lage foliumzuurspiegels bij donkere vrouwen verklaren waarom pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging meer voorkomt bij deze vrouwen dan bij blanke vrouwen. Doordat de foliumzuurspiegel daalt, stijgt de homocysteïnespiegel.
Dr. Thelma Patrick van de University of Pittsburgh onderzocht 26 donkere en 34 blanke vrouwen met pre-eclampsie tijdens de bevalling en vergeleek de resultaten met 52 donkere en 51 blanke vrouwen zonder zwangerschapsproblemen.
Het bleek dat de donkere vrouwen met pre-eclampsie verhoogde homocysteïnespiegels hadden vergeleken met de drie andere groepen vrouwen. Bovendien bleek bij deze vrouwen dat de homocysteïnespiegel verhoogd was als de foliumzuurspiegel was verlaagd.
Verder bleek de foliumzuurspiegel bij de donkere vrouwen duidelijk lager te zijn dan bij blanke vrouwen. Bij alle vrouwen bleek een verhoogde homocysteïnespiegel het risico van zwangerschapsvergiftiging te vergroten. Verhoogde homocysteïnespeigels kunnen ook het risico van hart- en vaatziekten verhogen.
Meer onderzoek naar de etnische verschillen in voeding en het gebruik van foliumzuursupplementen is nodig om de relatie tussen bevolkingsgroep en zwangerschap te bepalen, aldus Patrick.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.