Foliumzuursuppletie moeder en autisme kind later

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Foliumzuursuppletie van de moeder vóór en na de conceptie is geassocieerd met een kleiner risico van autisme bij het kind later.

Er werden gegevens gebruikt van meer dan 85.000 kinderen die deelnamen aan de Norwegian Mother and Child Cohort studie (MoBa). De kinderen waren geboren tussen 2002 en 2008 en aan het einde van de studie in 2012 was hun een gemiddelde leeftijd 6 jaar. Er werd  gekeken naar de relatie tussen een autistische stoornis en het gebruik van foliumzuursuppletie in de periode van 4 weken voor de conceptie tot 8 weken erna.

Gedurende de studieperiode werd bij 270 kinderen een autistische stoornis vastgesteld. Van deze kinderen hadden er 114 klassiek autisme, 56 het syndroom van Asperger en 100 kinderen hadden PDD-NOS. Kinderen van moeders die reeds rond de conceptie foliumzuursupplementen namen, hadden met 10% significant minder kans op klassiek autisme in vergelijking met 21% bij kinderen waarvan de moeder geen foliumzuur nam. Voor het syndroom van Asperger en PDD-NOS werd geen relatie gevonden.

De resultaten laten een verband zien tussen foliumzuursuppletie rond de conceptie en het risico van autisme later. Het is echter onduidelijk of dit een oorzakelijk verband betreft. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen