Foliumzuursuppletie tegen atherosclerose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Foliumzuursuppletie remt de ontwikkeling van atherosclerose, vooral bij personen met nierziekten en een verhoogd cardiovasculair risico.

Voor de meta-analyse werden 10 studies met een totaal van meer dan 2000 proefpersonen onder de loep genomen. Bij alle studies werd het effect van foliumzuursuppletie op veranderingen in de intima-media dikte (IMD), de dikte van de binnenste twee lagen van de halsslagaderwand (carotis) gemeten. De IMD is een indicatie voor de mate van atherosclerose.

Suppletie met 2,5 tot 5 mg foliumzuur leidde tot een significante vermindering (-0,04 mm) van de IMD-ontwikkeling. Foliumzuursuppletie had met -0,16 en -0,05 mm het grootste effect bij personen met respectievelijk een chronische nieraandoening en een verhoogd cardiovasculair risico. Dit effect werd niet gezien bij gezonde personen met slechts een licht verhoogd homocysteïnegehalte. Bij een IMD van 0,8 mm of meer en bij een daling van de homocysteïnespiegel met minimaal 30% werd eveneens het grootste effect bereikt.

Foliumzuur kan het proces van atherosclerose vertragen, zeker bij personen met nieraandoeningen en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen