Foliumzuurtekort beïnvloedt latere generaties

Een tekort aan foliumzuur kan nadelige gevolgen hebben voor maar liefst vijf opeenvolgende generaties. Dit blijkt uit een muizenstudie.

De onderzoekers gebruikten muizen met een gemuteerd Mtrr-gen. Dit Mtrr-gen speelt een rol bij de opname van foliumzuur in het lichaam. Bij een mutatie ervan ontstaan dezelfde ontwikkelingsstoornissen als bij een tekort aan foliumzuur.

Uit het experiment bleek dat wanneer een van de grootouders een Mtrr-mutatie had hun genetisch normale kleinkinderen zonder deze mutatie en zonder een foliumzuurtekort, nog steeds een verhoogde kans hadden op ontwikkelingsstoornissen waaronder afwijkingen van de baarmoeder, placenta, groeiachterstanden, open ruggetje en hartafwijkingen. Ook bij de achter- en achter, achterkleinkinderen werden nog afwijkingen gevonden als gevolg van de mutatie. Een ander experiment waarbij een embryo werd ingebracht in een gezonde moedermuis, liet zien dat de genetische afwijkingen zich niet voortzetten in volgende generaties. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de afwijkingen niet genetisch worden doorgegeven, maar het resultaat zijn van epigenetische veranderingen die overgeërfd worden.

De resultaten laten zien dat door een nog onbekende oorzaak epigenetische defecten in het Mtrr-gen overgeërfd worden. Hierdoor kunnen in toekomstige generaties de verkeerde genen worden in- of uitgeschakeld met ontwikkelingsstoornissen tot gevolg.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+