Fosfatidylcholinesuppletie en schizofrenie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met fosfatidylcholine tijdens de zwangerschap heeft een gunstig effect op een risicofactor voor schizofrenie.

Er namen 100 gezonde, zwangere vrouwen aan de studie deel. De helft van de vrouwen kreeg vanaf het tweede trimester tot het einde van de zwangerschap 's ochtends 3600 mg en 's avonds 2700 mg fosfatidylcholine. De andere vrouwen kregen een placebo. Na de geboorte kregen de baby’s dagelijks 100 mg fosfatidylcholine of een placebo. In de vijfde week na de geboorte werd getest of sprake was van een symptoom van schizofrenie. Hiervoor werd een geluidstest gedaan waarbij de hersenactiviteit via EEG tijdens de slaap van de baby werd gemeten. Normaal gesproken reageren de hersenen zonder enige remming op het eerste geluid, maar bij een tweede geluid dat hierop direct volgt wordt de respons gedempt. Bij schizofrenie gebeurt dit niet. Er was sprake van remming wanneer de reactie op het tweede geluid ten opzichte van het eerste geluid met minimaal de helft verminderde.

Van de kinderen die zowel voor als na de geboorte fosfatidylcholinesuppletie kregen, was de tweede respons bij 76% van de kinderen met minimaal de helft afgenomen. Bij de kinderen die een placebo kregen was dit percentage met 43% veel lager. Na 13 weken was dit verschil niet meer aanwezig.

Bekend is dat choline in de foetus de zogenaamde alfa-7-nicotinezuur-acetylcholine-receptoren activeert. Hiermee faciliteert choline de ontwikkeling van zintuiglijke filtering in de hersenen. In vervolgstudies met een langere volgperiode moet bekeken worden of cholinesuppletie het risico van de aandoening later in het leven kan reduceren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen