Fotosynthese zonder zonlicht
Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker
2 min
Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.
Neem een digitaal abonnement of Inloggen als abonnee
Cyanobacteriën (blauwgroene algen) zijn in staat om energie vrij te maken uit zowel zonlicht als uit infraroodlicht.
Planten, algen en sommige micro-organismen gebruiken het proces van fotosynthese om energie vrij te maken uit zonlicht. Hierbij wordt zonlicht gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in glucose. De planten, algen en bacteriën bevatten chlorofyl-a waarmee het zonlicht wordt opgevangen dat vervolgens wordt omgezet in energie.
Een experiment uitgevoerd door wetenschappers van het Imperial College in Londen toonde dat cyanobacteriën kunnen groeien in langere golflengten van licht. Zo bleek dat de bacteriën groeiden in een kast met infrarood LED-licht. Wanneer de cyanobacteriën werden gekweekt bij dit infraroodlicht, werden de standaard chlorofyl-a-bevattende systemen uitgeschakeld en traden andere systemen met een ander soort chlorofyl (chlorofyl-f) in werking. Dit chlorofyl-f blijkt een voorname rol te spelen bij de fotosynthese op basis van infraroodlicht.
De bevindingen suggereren dat cyanobacteriën ook in staat zijn energie te produceren tijdens omstandigheden met minder zonlicht, zoals in een schaduwrijke omgeving.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.