Frisdrank en fruitsap: niet voor diabeten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wie diabetes heeft kan frisdrank, lightdrank en fruitsap beter in de kast laten staan. De drankjes geven namelijk meer kans op hartklachten.

Aan het onderzoek namen 7315 personen met diabetes type-2 deel. Er werd geregistreerd hoe vaak ze frisdrank, lightdrank of fruitsap dronken. Tijdens de volgperiode van zes jaar werd nagegaan of ze een hart- of vaatziekte kregen. 

Er waren 878 diabeten die een hart- of vaatziekte kregen. In de meeste gevallen betrof het een hartinfarct. Het drinken van zowel frisdrank, lightdrank als fruitsap was significant gerelateerd aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Hierbij gold; hoe meer ervan gedronken werd, hoe hoger het risico. Diabeten die de meeste frisdrank consumeerden hadden met 54% significant meer kans op een hartaandoening ten opzichte van diabeten die nauwelijks frisdrank dronken. De kans op een hartziekte was met 34% en 33% significant hoger voor personen die respectievelijk lightdrank of fruitsap dronken. Wanneer specifiek werd gekeken naar het risico op een hartinfarct, werden vergelijkbare resultaten gezien. 

Diabeten doen er verstandig aan frisdrank en fruitsap te vervangen door koffie, thee of yoghurt; dit verlaagt de kans op hartklachten met maar liefst 20% tot 46%. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.