Frisdrank: slecht voor hart- en bloedvaten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Jongeren die veel frisdrank drinken ontwikkelen meer risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Er werden gegevens gebruikt van 1433 jongeren die deelnamen aan de Western Australian Pregnancy Cohort (Raine) studie. Op veertien- en zeventienjarige leeftijd werd met behulp van een vragenlijst de inname van frisdrank geschat. Tevens werd de BMI, de buikomvang, bloeddruk, glucosespiegel en de vetten in het bloed (cholesterol en triglyceriden) gemeten.

Maar liefst 89% van de jongeren dronk bijna 1,5 glas frisdrank per dag. Meisjes die nog meer frisdrank consumeerden hadden een significant hogere BMI en buikomvang. Bovendien hadden ze een significant verhoogd risico van overgewicht en ook van andere risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Zowel de jongens als meisjes met een hoge frisdrankconsumptie hadden een significant hoger triglyceridengehalte in het bloed. Bij de jongens werd tevens een significante afname van het ‘goede’ HDL-cholesterol gezien.

Volgens de onderzoekers is de frisdrankconsumptie een goede voorspeller voor het krijgen van factoren die de kans op hart- en vaatziekten verhogen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen