Frisdrank tast tanden aan

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Niet alleen suiker maar ook het zuur in frisdranken tast tanden aan. Dit zei dr. John Luther tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Dental Research.
Het onderzoek werd uitgevoerd met vijf populaire dranken: appelsap, cola, cola light, Red Bull en Gatorade. In ieder van die dranken werden vier tanden gelegd. Iedere vijf uur werden de dranken ververst, in totaal verbleven de tanden 25 uur in de dranken. Hierna werd onder een microscoop eventuele beschadigingen vastgesteld.
Gatorade had het glazuur het meest beschadigd met een gemiddelde diepte van 131 micrometer. Hierna volgden Red Bull met 100 micrometer, cola met 92 micrometer, cola light met 61 micrometer en appelsap met 57 micrometer.
Volgens dr. Paul Casamassimo, die een door Gatorade gesponsord onderzoek had uitgevoerd, deugde het onderzoek niet omdat tanden nooit in vloeistof baden zoals hier wel het gaval was. Luther vond dat af en toe een glas geen kwaad kan, maar zei er wel bij dat veel kinderen de hele dag door dit soort dranken nemen. Dan wordt er wel degelijk schade gevonden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.