Fructose (HFCS) , niet glucose slecht voor bloedvetten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De algemene Amerikaanse voedingsrichtlijnen zijn verre van gezondheidsbevorderend en moeten dringend herzien worden. Dit zeggen onderzoekers nadat is gebleken dat de maximaal getolereerde inname van maïsstroop (fructosesiroop; HFCS) leidt tot een verhoging van het cholesterol- en triglyceridengehalte.
De American Heart Association blijkt beter op de hoogte en adviseert om maximaal 5% (van het totale aantal calorieën) suikers te consumeren. Vreemd genoeg zijn de Amerikaanse voedingsrichtlijnen op dit punt veel toleranter en wordt een bovengrens van 25% gehanteerd.
Om het effect van een dergelijk hoge suikerinname te bestuderen hebben onderzoekers 48 volwassenen (met en zonder overgewicht) in de leeftijd van 18 tot 40 jaar blootgesteld aan een inname van glucose, fructose en maïsstroop van 25% van de totale calorie-inname.
Binnen 2 weken bleek de consumptie van fructose en maïsstroop te leiden tot een verhoging van het LDL-cholesterol, triglyceridengehalte en de concentratie van apolipoproteïne-B (eiwit dat bijdraagt aan het ontstaan van atherosclerose). Bij inname van eenzelfde hoeveelheid glucose werd dit effect niet gezien.
Volgens de onderzoekers leidt een hoge inname van fructose en maïsstroop tot een toename van het cardiovasculaire risico en dienen de Amerikaanse voedingsrichtlijnen dringend herzien te worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen