Fructose schadelijker dan vet?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw heeft het slechte imago van vet gezorgd voor een verandering in het voedingspatroon. Het - vaak gezonde - vet werd vervangen door geraffineerde suikers. Volgens dr. Robert Lustig, professor en obesitasspecialist van de University of California, is dit de oorzaak van obesitas, diabetes, hart- en vaataandoeningen, kanker, leververvetting en insulineresistentie.
Tussen 1800 en 1900 was de gemiddelde inname van fructose 15 gram per dag en was voornamelijk afkomstig van groenten en fruit. Vandaag de dag is deze inname gestegen naar 55 gram en voor jongeren is een dagelijkse hoeveelheid van 73 gram geen uitzondering. Deze stijging is alarmerend.
De lever is het enige orgaan dat in staat is om fructose af te breken. Een van de eindproducten hiervan zijn triglyceriden, een vorm van vet. Daarnaast worden urinezuur en vrije radicalen gevormd. Triglyceriden kunnen zich in de lever ophopen en zodoende leiden tot leververvetting. Wanneer triglyceriden in de bloedbaan terechtkomen dragen ze bij aan de plaquevorming. De vrije radicalen vernietigen celstructuren, enzymen en genen. Het urinezuur is in staat om de productie van stikstofmonoxide tegen te gaan, een substantie die de vaatwanden beschermt.
De vervanging van zogenaamd schadelijke vetten in de voeding door fructose leidt juist tot een cascade van schadelijke stoffen in de lever. Een hoge inname van fructose wordt in verband gebracht met de genoemde aandoeningen. Vervolgstudies zijn nodig om meer inzicht te verkrijgen in de causale relatie van fructose met welvaartsziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen