Geboortemaand van invloed op MS-risico

Personen geboren in de maand april hebben een verhoogde kans op het krijgen van multiple sclerose (MS). Zou er een relatie kunnen zijn met een vitamine D-tekort in de winter?

De onderzoekers vergeleken eerder gepubliceerde geboortegegevens van bijna 152.000 personen met MS met de te verwachten ziekteaantallen in de geboortemaanden. Daarmee wilden de onderzoekers een relatie achterhalen tussen het geboorteland, de geboortemaand en het risico van MS.

Na analyse van de gegevens bleek dat personen geboren in de maand april met 5% een significant verhoogd risico van MS hadden in vergelijking met het te verwachten risico. Personen die in de maanden oktober en november waren geboren hadden met respectievelijk 5% en 7% een significant verlaagde kans op de aandoening. In de maanden december – en in mindere mate in mei en augustus – bleek de breedtegraad van invloed op het risico van MS.

De onderzoekers vermoeden dat er op een breedtegraad van meer dan 52 graden van de evenaar onvoldoende zonlicht de aarde bereikt om in de maanden van oktober tot maart voldoende vitamine D aan te maken in de huid. Hierdoor bestaat de kans op een inadequate vitamine D-spiegel bij de aanstaande moeder.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+