Geen foliumzuur, B6 en B12 na een stent

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een combinatie van foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 voorkomt niet dat een stent na inbrenging weer dichtslibt. Zelfs is de kans op een hernieuwde dichtslibbing verhoogd. Dit is de conclusie van een Duits onderzoek.
Het onderzoek betrof 636 patiënten die allen met succes een coronaire stent ingebracht hadden gekregen. Een stent is een buisje dat in een bloedvat wordt geïmplanteerd om deze open te houden. Een deel van de patiënten kreeg intraveneus 1 mg foliumzuur, 5 mg vitamine B6 en 1 mg vitamine B12, gevolgd door dagelijks een supplement met 1,2 mg foliumzuur, 48 mg vitamine B6 en 60 µg vitamine B12. De andere patiënten kregen placebo. Het onderzoek duurde zes maanden. Aan het einde van het onderzoek werden de minimale luminale diameter, het latere luminale verlies en de mate van restenose bepaald met behulp van röntgenfoto’s van de bloedvaten met hierin contrastvloeistof (coronaire angiografie).
De minimale luminale diameter was bij de suppletiegroep significant smaller dan bij de placebogroep (1,59 mm en 1,74 mm). Het latere luminale verlies en de hoeveelheid restenose waren significant groter bij de suppletiegroep. Verder was het percentage patiënten die gerevasculiseerd moesten worden, in de suppletiegroep significant hoger. Vrouwen, diabetespatiënten en patiënten met een gestegen homocysteïnespiegel (15 µmol/l of meer)hadden geen verhoogd risico op restenose.
Bij dit onderzoek werd voor de vaatverwijding gebruikgemaakt van metalen buisjes. Tegenwoordig worden steeds meer buisjes gebruikt die gecoat zijn met medicijnen tegen restenose. Hierdoor is het probleem van de restenose voor een groot deel opgelost.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.