Geen interactie tussen pycnogenol en vitamine C

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Pycnogenol verhoogt de vitamine C-concentratie en de totale antioxidantencapaciteit niet in een onderzoek met gezonde jonge volwassenen. Dit concluderen onderzoekers van de University of California.
Pycnogenol (PYC) is een wateroplosbaar extract van de bast van de pijnboom Pinus Maritima. In het onderzoek kregen vijftien mannen en twaalf vrouwen tussen de 19 en 42 jaar gedurende de eerste veertien dagen van het onderzoek twee keer per dag een placebo bij hun maaltijd. De volgende veertien dagen kregen ze 200 mg PYC per dag. Op dag 15 en 29 werd een nuchtere bloedspiegel afgenomen. Na de bloedafname kregen de deelnemers naast de dagelijkse placebo of PYC een energiedrank met 310 calorieën. Een uur later werd er nogmaals een bloedmonster afgenomen. Het bloed werd onderzocht op de hoeveelheid vitamine C en de totale antioxidantencapaciteit met de zogenoemde ORAC-test (oxygen radical absorbance capacity).
Twee weken na de suppletie met PYC bleek er geen toename te zijn voor de nuchter gemeten hoeveelheid vitamine C. De ORAC-waarden daalden zelfs. Een uur na de inname van de dagelijkse placebo of PYC was de totale antioxidantencapaciteit 15 tot 19% toegenomen, maar er was geen verschil tussen de PYC- en placebogroep.
Uit dit onderzoek blijkt niet dat PYC de vitamine C-concentratie of de totale antioxidantencapaciteit zou kunnen verhogen, aldus de wetenschappers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen