Geen toxiciteit bij zeer hoge dosis vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met een zeer hoge dosis vitamine D - 700.000 IE in 2 weken - is effectief en bovendien veilig bevonden voor het corrigeren van vitamine D-deficiëntie bij kinderen en jonge volwassenen met cystische fibrose (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd. Dat is de conclusie van een studie, uitgevoerd door wetenschappers van het Cystic Fibrosis Center of Chicago in de VS.
Patiënten met CF hebben in 10 tot 80% van de gevallen een tekort aan vitamine D vanwege de met deze aandoening gepaard gaande slechte opname van deze vitamine in de darmen. Zij hebben dan ook vaak te maken met osteoporose en een verhoogd risico van botfracturen. Om dit probleem tegen te gaan is vitamine D-suppletie voor deze patiënten een vast onderdeel van de behandeling. Echter, met de huidige aanbeveling om gedurende een periode van 2 maanden met in totaal 400.000 IE vitamine D te suppleren worden de gewenste bloedspiegels vaak moeilijk gehaald.
De Amerikaanse studie betrof 18 kinderen en jong volwassenen met CF en vitamine D-deficiëntie (25(OH)D-spiegel lager dan 30 ng/ml). De gemiddelde leeftijd was 17 jaar. Ze kregen allen alvleesklierenzymen toegediend vanwege een onvoldoende eigen alvleesklierfunctie.
Suppletie met 700.000 IE vitamine D over een periode van 2 weken bleek voor 17 van de 18 patiënten een gewenste, voldoende hoge vitamine D-spiegel op te leveren. Hierbij was de gemiddelde stijging van de 25(OH)D-bloedwaarde 37,3 ng/ml. Bij geen enkele patiënt werden abnormaal hoge of toxische 25(OH)D-concentraties gemeten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen