Geen verband vroeggeboorte en autisme

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vroeggeboorte geeft geen verhoogde kans op autisme, zo blijkt uit een publicatie in de ‘American Journal of Obstetrics and Gynecology’.

In de cohortstudie werden moeders en hun pasgeborenen gevolgd in de periode van 2005 tot 2017. Op basis van de bevallingsperiode werden kinderen in groepen verdeeld; prematuren (<34 weken), laat prematuur (34 tot 37 weken) of voldragen (37 tot 42 weken). Er werd bekeken hoeveel kinderen per groep de diagnose autisme kregen. 

De analyse omvatte 139.859 zwangerschappen, waarvan 1,2% beviel vóór 34 zwangerschapsweken, 4,1% in de periode van 34 tot 37 zwangerschapsweken en de rest rondom de uitgerekende datum. Er was geen significant verband tussen vroeggeboorte en het risico op autisme. In alle drie groepen was het vóórkomen van autisme ongeveer gelijk met 0,4%; 0,5% en 0,5% voor respectievelijk prematuren, laat prematuren en voldragen bevallingen. Dezelfde resultaten werden gevonden wanneer gecorrigeerd werd voor de etniciteit, leeftijd van de moeder en het geslacht van het kind. 

Er lijkt geen duidelijke associatie te zijn tussen vroeggeboorte en autisme.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.