Geen verbetering heupartrose met glucosamine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek uitgevoerd aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam is gebleken dat de inname van glucosamine niet helpt tegen heupartrose.
De studie betrof 222 patiënten met heupartrose. In twee willekeurige groepen verdeeld werden ze gedurende 2 jaar gesuppleerd met ofwel 1500 mg glucosaminesulfaat per dag ofwel een placebo. Na deze 2 jaar werd, op basis van een door de patiënt zelf in te vullen vragenlijst de Western Ontario and McMaster Universities (WOMAC)-index voor pijn en lichamelijk functioneren bepaald. Hieruit bleken in de twee groepen geen significante verschillen. Ook de röntgenologisch bepaalde mate van gewrichtsspleetversmalling liet in beide groepen geen significant verschillende ontwikkelingen zien.
Wel wijzen de onderzoekers op een aantal beperkende studieomstandigheden. Zo werd bij 20 van de 222 patiënten gedurende de onderzoeksperiode een nieuwe heup geplaatst en had de helft een relatief milde vorm van heupartrose waarbij er geen of slechts twijfelachtig sprake was van osteofytvorming en gewrichtsspleetversmalling.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.