Geen verhoogd bloedingrisico met visolie

Suppletie met visolie leidt niet tot een verhoogde kans op bloedingen. Dit concluderen Deense wetenschappers op basis van een review.

De wetenschappers doorzochten de medische databanken PubMed en Embase naar relevante studies. Voor de review werden studies geïncludeerd met een minimum aantal van twintig gezonde proefpersonen en studies met patiënten die een operatie moesten ondergaan en visolie gebruikten.

Uiteindelijk werden 52 studies geselecteerd waarvan 32 publicaties met gezonde proefpersonen en 20 publicaties met chirurgiepatiënten. Het betrof vooral gerandomiseerde, klinische studies.

Het bleek dat visoliesuppletie bij gezonde personen leidde tot een verminderde plaatjesaggregatie. Desondanks ging het gebruik van visolie bij patiënten die een operatie ondergingen niet gepaard met een verhoogde kans op bloedingen of het gebruik van bloedtransfusies tijdens of na de operatie.

Op basis van de review concluderen de wetenschappers dat de reductie van plaatjesaggregatie niet resulteert in een verhoogde bloedingkans bij patiënten die een operatie ondergaan. Er is dan ook geen noodzaak om het gebruik van visolie te staken voor een ingreep.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+