Geen vitamine D-suppletie, meer kans rugpijn

Bij vrouwen na de menopauze is een vitamine D-gebrek in verband gebracht met rugpijn en discusdegeneratie, slijtage van de tussenwervelschijven in de onderrug.

Aan het onderzoek namen 232 vrouwen deel met een gemiddelde leeftijd van 66 jaar en een gemiddelde vitamine D-spiegel van 48 nmol/l. Er werd bekeken of sprake was van discusdegeneratie.

Bij 13% van de vrouwen werd een ernstig vitamine D-tekort vastgesteld (<25 nmol/l). Deze vrouwen hadden significant vaker lage rugpijn en een te lage botdichtheid in vergelijking met vrouwen met een hogere vitamine D-spiegel. Ook ging een ernstig vitamine D-gebrek gepaard met een significant grotere kans op discusdegeneratie in de onderrug (lumbale wervels). Dit werd niet gezien in het bovenste deel van de ruggengraat. Postmenopauzale vrouwen die geen vitamine D suppleerden hadden significant meer kans op rugpijn. Dit gold ook voor vrouwen die rookten, een te hoge BMI of osteoporose hadden.

Een vitamine D-tekort is geassocieerd met discusdegeneratie en rugpijn bij vrouwen na de menopauze. Suppletie met vitamine D is zinvol bij de preventie van rugklachten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+