Gemanipuleerde bacteriën beschermen tegen reizigersdiarree

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Gemanipuleerde darmbacteriën binden toxinen, waardoor preparaten met dergelijke bacteriën mogelijkheden bieden voor de preventie en behandeling van reizigersdiarree, die door Escherichia coli wordt veroorzaakt. Dit is de conclusie van onderzoekers van de University of Adelaide in Australië.
De onderzoekers hebben genen van de Neisseria meningitidis of van de Campylobacter jejuni ingebouwd in een onschadelijke variant van E. coli (CWG308). Deze genen codeerden voor het enzym glycosyltransferase, dat hittelabiele enterotoxinen helpt binden. De receptor die bij deze binding is betrokken lijkt erg op de receptor in de darm, waar de toxine anders aan bindt. Door deze gelijkenis bindt de toxine aan de bacterie in plaats van aan de darmwand.
In een laboratoriumopstelling bleek op deze manier 94% van de toxinen te kunnen worden geneutraliseerd. Ook in konijnendarmen bleek het een effectieve bescherming te bieden tegen de toxinen. Deze resultaten bieden perspectief voor de behandeling van reizigersdiarree.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.