Gemanipuleerde bacteriën beschermen tegen reizigersdiarree

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Gemanipuleerde darmbacteriën binden toxinen, waardoor preparaten met dergelijke bacteriën mogelijkheden bieden voor de preventie en behandeling van reizigersdiarree, die door Escherichia coli wordt veroorzaakt. Dit is de conclusie van onderzoekers van de University of Adelaide in Australië.
De onderzoekers hebben genen van de Neisseria meningitidis of van de Campylobacter jejuni ingebouwd in een onschadelijke variant van E. coli (CWG308). Deze genen codeerden voor het enzym glycosyltransferase, dat hittelabiele enterotoxinen helpt binden. De receptor die bij deze binding is betrokken lijkt erg op de receptor in de darm, waar de toxine anders aan bindt. Door deze gelijkenis bindt de toxine aan de bacterie in plaats van aan de darmwand.
In een laboratoriumopstelling bleek op deze manier 94% van de toxinen te kunnen worden geneutraliseerd. Ook in konijnendarmen bleek het een effectieve bescherming te bieden tegen de toxinen. Deze resultaten bieden perspectief voor de behandeling van reizigersdiarree.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.