Gematigd drinken verlaagt risico suikerziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Gematigde alcoholconsumptie vermindert het risico van ouderdomssuiker. Maar hoge alcoholconsumptie en het flink drinken op feestjes verhogen bij vrouwen juist het risico van dit type suikerziekte. Dat is de conclusie van dr. Sofia Carlsson van het Karolinska University Hospital in Stockholm.
Zij keek bij 22.778 tweelingen die geboren waren in Finland voor 1958 en meededen aan de Finnish Twin Cohort. Tweelingstudies worden vaak gebruikt om erfelijke en omgevingsfactoren uit te sluiten.
In 1975, 1981 en 1990 vulden de deelnemers vragenlijsten in over hun alcoholgebruik, voedingsgewoonten, lichamelijke activiteit en medische en sociale toestand. Na twintig jaar bleken 580 personen ouderdomssuiker te hebben ontwikkeld.
Gemiddeld alcoholgebruik, ofwel vijf tot dertig gram per dag voor mannen en vijf tot twintig gram per dag voor vrouwen verminderde het ontstaan van ouderdomssuiker vergeleken met weinig alcoholgebruik (vijf gram per dag). Een drankje is ongeveer 15 gram alcohol. Bij mensen met overgewicht was het verschil minder duidelijk. Bij slanke vrouwen daarentegen verhoogde het overmatig gebruik van alcohol van tenminste twintig gram per dag het ontstaan van suikerziekte. Dit was niet het geval bij mensen met overgewicht.
Tevens bleek het regelmatig flink drinken op feestjes het aantal gevallen van suikerziekte onder vrouwen te vergroten. Bij tweelingen die niet hetzelfde alcoholgebruik hadden, bleken degenen met een gematigd alcoholgebruik de helft minder kans te hebben om diabetes te krijgen vergeleken met de andere helft van de tweeling die weinig alcohol nuttigde.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen